Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μας

 

 Ξεκινώντας  πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ασφάλιση έτσι όπως διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες κάτω από την πίεση του εργατικού –λαικού κινήματος είχε δύο πλευρές την συνταξιοδοτική και την ιατροφαρμακευτική. Αυτό επισημαίνεται γιατί το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι τόσες γενιές πλήρωναν εισφορές για να πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη και να έχουν μια σοβαρή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από την περίοδο Λοβέρδου αλλά και Γεωργιάδη και προφανώς την τωρινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ιατροφαρμακευτική παροχή πετσοκόβεται σα να ήταν μια παραχώρηση του συστήματος  και όχι μια υποχρέωση του.

Αν σκεφτούμε λοιπόν ότι το σχέδιο για τον ΕΦΚΑ προβλέπει 20% συνταξιοδοτική εισφορά, 6,8% ιατροφαρμακευτική και 6% για τον ΕΟΠΥΥ βλέπουμε ότι ενώ οι εισφορές πολλαπλασιάζονται, οι παροχές όλο και περιορίζονται σε μια σύνταξη πείνας και ιατροφαρμακευτικά περίθαλψη τριτοκοσμικού τύπου. Μιλάμε για την περίθαλψη (νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, φάρμακα, παρακλινικές εξετάσεις) που ενώ θα έπρεπε με βάση τα διεθνή δεδομένα να υποστηρίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα ποσό 7%-13% του ΑΕΠ αυτή  τη στιγμή και για έκτη συνεχόμενη χρονιά πέφτει κάτω από το 4% καθιστώντας την λειτουργία της ‘’ΥΓΕΙΑΣ’’  αδύνατη.

Το 2006-2007 το ΤΣΑΥ εντάσσεται στο ΕΤΑΑ  με αποθεματικό 2,7 δις Ε.

Έχει  βέβαια προηγηθεί η ΛΗΣΤΕΙΑ και στο δικά μας ταμείο με:

-Κατάθεση των αποθεματικών στην Τράπεζα Ελλάδος  με μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια.

– Το Χρηματιστήριο

– Τα δομικά ομόλογα κλπ.

Για  να σκεφτεί κανεις το μέγεθος της ληστείας, αρκεί να σκεφτεί πως το ΤΣΑΥ είχε  μέχρι τις αρχές του αιώνα κλάσμα εργαζομένων προς συνταξιούχους, περίπου 7/1. Μετά και το PSI το ΤΣΑΥ έμεινε σχεδόν  χωρίς χρήματα ( περίπου 500εκ),  με ένα κλάδο  πρόνοιας  με πολύ μικρό κουμπαρά λόγω των  χαμηλών  εισφορών και με κάποια ακίνητα ( στέγη ΤΣΑΥ, λουτρά Λέσβου).

Με τη δημιουργεία του ΕΦΚΑ από 1-1-17 η ασφάλιση μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι.

-Συμμετοχή ΤΣΑΥ στο νέο Ταμείο  με απολυτη  απώλεια των όποιων «αποθεματικών» για πλήρωση  της  τρύπας  των 12δις με την οποία ξεκινάει το ΕΦΚΑ.

-Συμμετοχή στο ΕΦΚΑ μόνο  του  συνταξιοδοτικού κλάδου. Για το υπόλοιπο πρόνοιας –στέγης η πρόταση η οποία σχεδόν επιβάλλεται  είναι η δημιουργία Επαγγελματικού  Ταμείου με καθολική υποχρέωση συμμετοχής.

Τα αρνητικά σημεία αυτών των εγχειρημάτων διαμορφώνουν μια εφιαλτική προοπτική  για την ασφάλιση.

  • Με τη συμμετοχή μας στο ένα ή στο άλλο σενάριο αποδεχόμαστε  την ληστεία- απώλεια των αποθεματικών δηλαδή των μέχρι τώρα εισφορών μας.
  • Η δημιουργία ενός Επαγγελματικού Ταμείου έτσι όπως περιγράφεται αλλά και σε κάθε περίπτωση συνεπάγεται , δυο εισφορές μία προς το Δημόσιο (ΕΦΚΑ) και μια προς το ιδιωτικό ταμείο άρα αυξημένες εισφορές για μια σύνταξη που θα ‘ναι αθροιστικά σαφώς λιγότερη από την αντιστοιχη που θα έδινε το ΤΣΑΥ με όρους 2012.
  • Ο συνδυασμός της καταβολής  εισφορών προς το ΕΦΚΑ με το καθαρό εισόδημα  υποχρεώνει ή την αποφυγή δήλωσης εισοδήματος ή εισφορές που σε συνδυασμό με την φορολόγηση θα στραγγαλίσουν το μικρο-μεσαίο ελευθερο επαγγελματία.
  • Η δημιουργία ενός Επαγγελματικού Ταμείου έχει τουλάχιστον τέσσερα μελανά σημεία:
  • Το ιστορικό των Ταμείων αυτών στην Ευρώπη είναι αρνητικό.
  • Ο ιδιωτικός του χαρακτήρας παραπέμπει σε σενάρια τύπου ‘’ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ’’, Ψωμιάδη,κλπ.
  • Κάθε ασφαλιστική εταιρία πρέπει να ‘’ασφαλίζεται’’ σε έναν μεγάλο οργανισμό(Lloyds). Έτσι λοιπόν μια κατάρευση ενός τέτοιου οργανισμού, ανάλογη με αυτή της L.Brothers θα σημάνει μια ακόμα κλοπή των εισφορών μας.

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής εγγυητής των εισφορών μας τόσο στο ΤΣΑΥ αλλά και στο ΕΦΚΑ αυριο είναι το κρατος  στο Επαγγελματικό Ταμείο δεν υπάρχει κάν εγγύηση εισφορών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τις προηγούμενες δεκαετίες καπιταλιστικής ανάπτυξης  που το κλάσμα εργαζόμενων \ συνταξιούχων  ήταν εντυπωσιακά υπέρ των εργαζομένων οι εισφορές κατατίθονταν και αρπάζονταν με παράπλευρους τρόπους ( μηδενικά επιτοκια,χρηματιστήριο κλπ) για να δωθούν τελικά στο μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να αυξηθεί και άλλο η κερδοφορία του.

Στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης  το κράτος βγάζει από πάνω του κάθε υποχρέωση που είχε ως εγγυητής ψαλιδίζοντας κάθε ασφαλιστική απολαβή και ταυτόχρονα υποχρεώνει τους όλο και λιγότερους εργαζόμενους να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για μια ασφάλιση που θα είναι ουσιαστικά επίδομα κηδείας , αλλά θα κρατήσει ανοικτές τις κάνουλες  χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Μπορούμε να βρούμε νέους τρόπους να ενωθούμε, να αγωνιστούμε και να αντιδράσουμε για να έχουμε:

  • Δημόσια και δωρεάν περίθαλψη υψηλού επιπέδου για όλο το λαό
  • Αξιοπρεπή σύνταξη, ασφάλεια κι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους
  • Διαγραφή χρεών για όσους δεν μπορούν, ρύθμιση για όσους δυσκολεύονται, μείωση της φορολογίας για τους αδύναμους, αύξηση για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις
  • Επιστημονική κατάρτιση για όλους και διαχείριση της γνώσης προς πραγματικό όφελος των ασθενών μας κι όχι με γνώμονα το κέρδος
  • Ριζική μείωση του ΦΠΑ, έλεγχο των τιμών στις εταιρείες, για τα οδοντιατρικά υλικά
  • Μισθούς και ωράρια ανθρώπινης διαβίωσης για τους μισθωτούς οδοντιάτρους και βοηθούς, συμβάσεις εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Πιστεύουμε, πως τα επιμέρους αιτήματα του κλάδου μας συνδέονται άμεσα με τα αιτήματα συνολικά των εργαζομένων, των ανέργων, των επισφαλώς εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε τις διεκδικήσεις μας είναι να έρθουμε σε ουσιαστική επαφή μεταξύ μας και με την κοινωνία, με τους ανθρώπους στους οποίους πραγματικά παρέχουμε τη δουλειά και την επιστημονική μας γνώση, δηλαδή στους ασθενείς μας, με τους άλλους συναδέλφους τον κλάδος υγείας. Σε αυτό το δίκαιο αγώνα, μέσα, αλλά τώρα και ανεξάρτητα από τους συλλόγους και την Ομοσπονδία, δε μπορεί να λείπει κανείς.

 

Καλούμε :

  • Σε παρέμβαση στο ΤΣΑΥ την Τρίτη 31/1 στις 8:00πμ
  • σε νέα συνέλευση της Πρωτοβουλίας αγώνα αυτοαπασχολούμενων & μισθωτών οδοντιάτρων το Σάββατο 18/2 στις 18:00

(ο χώρος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί έγκαιρα στο blog μας prwtagwnaodontiatrwn.wordpress.com/ )

unnamed-1

https://prwtagwnaodontiatrwn.wordpress.com/

Leave a comment