Πρωτοβουλία αγώνα αυτοαπασχολούμενων & μισθωτών οδοντιάτρων

Ενόσω διανύουμε τον 8ο χρόνο της μεγαλύτερης συστημικής καπιταλιστικής κρίσης και τον 6ο χρόνο μνημονίων, το οδοντιατρικό επάγγελμα και το μέλλον των νέων οδοντιάτρων είναι εξαιρετικά δυσοίωνο. Όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε την αναγκαιότητα συγκρότησης μιας νέας δομής, οργανωμένης από όλους εμάς που δε βολευόμαστε να «παρατηρούμε» το τέλος μας. Μιας δομής που θα μπορέσει να συνθέσει και να διεκδικήσει τα αιτήματα και τις προτάσεις του οδοντιάτρου που βρίσκεται σε οικονομική και προσωπική κρίση, σε ένα περιβάλλον κοινωνικής απελπισίας, κατάθλιψης κι υποταγής.

Τι σχέση μπορώ να έχω εγώ με αυτή την προσπάθεια;

Στις νέες συνθήκες διαμορφώνονται δυο νέες κατηγορίες οδοντιάτρων. Η πρώτη κατηγορία των πρώην μικρομεσαίων, σε κύκλο εργασιών, οδοντιάτρων που πλέον συνθλίβονται κάτω από την οικονομική αδυναμία των ασθενών τους, τις ολοένα αυξανόμενες ασφαλιστικές και φοροδοτικές πιέσεις και την οικονομική πίεση από εμπόρους με τις συνεχείς αυξήσεις υλικών. Τη συνεχή απαίτηση για μείωση του κόστους με κάθε τρόπο, που οδηγεί και σε συστηματική πτώση της παρεχόμενης περίθαλψης. Οδοντίατροι που πιεσμένοι από τα παραπάνω γίνονται θύματα σε όσους πουλάνε δήθεν μεγαλύτερες επιστημονικές δυνατότητες, κάθε λογής πιστοποιητικά, διαφημίσεις. Σε αυτό προσθέτουμε και την άνοδο με απόλυτα εμπορικούς όρους της «πανάκειας» του οδοντιατρικού τουρισμού, που εισάγεται σαφώς προς εξυπηρέτηση των πολυκλινικών και πολυοδοντιατρείων

Η δεύτερη κατηγορία, των νέων οδοντιάτρων, που αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών ή και μεταπτυχιακών σπουδών τους, αδυνατούν να βρουν τα χρήματα για άνοιγμα ιατρείου ή δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν το οικονομικό ρίσκο του. Καθώς έχουν ουσιαστική απουσία επιλογών στην Ελλάδα, η μετανάστευση φαντάζει μονόδρομος. Οι περισσότεροι νέοι που μένουν αναγκάζονται να εργασθούν ως μισθωτοί, με μισθούς οριακής επιβίωσης και εξαθλίωσης, πολλές φορές και άνευ μισθού με την πρόφαση της «μαθητείας», με ελαστικά ωράρια, αυτασφάλιση-μπλοκάκι και μαύρη εργασία καθώς και με απόλυτη επισφάλεια όσων αφορά την πρόσληψη και απόλυση τους, αφού η έλλειψη συμβάσεων εργασίας, η νομοθεσία και γενικότερα η απουσία ελέγχου οδηγούν στη συστηματοποίηση της ασυδοσίας των εργοδοτών με στόχο το μέγιστο κέρδος.

Στην ασφάλιση, ύστερα από την καταλήστευση των αποθεματικών του ΤΣΑΥ μέσω του PSI, έρχεται η δημιουργία του ΕΦΚΑ από 1/1/2017, για να αποτελειώσει τη δουλειά με την εξαφάνιση των αποθεμάτων για την κάλυψη της αρχικής του τρύπας των 12 δις. Μιλάμε μόνο για την συνταξιοδότηση, όπου προτείνεται η δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου ιδιωτικής διαχείρισης με την προσθήκη μιας ακόμη εισφοράς, που θα οδηγήσει σε μια μεγάλη αύξηση των υποχρεώσεών μας για μια ξεκάθαρα μικρότερη σύνταξη από αυτήν του ΤΣΑΥ το 2012. Η δε σύνδεση των εισφορών του ΕΦΚΑ με το καθαρό εισόδημα οδηγεί τον ελεύθερο επαγγελματία οδοντίατρο στον οικονομικό του στραγγαλισμό, ενώ τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του χώρου απολαμβάνουν φορολογική ασυλία. Τέλος ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας του προτεινόμενου επαγγελματικού ταμείου, που έχει οδηγήσει σε υπεξαιρέσεις και απώλειες σε πολλές περιπτώσεις, σημαίνει ότι το κράτος δεν θα εγγυάται τις συντάξεις, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για κάποια ξαφνική κατάρρευση τύπου Lehman Brothers.

Ποια είναι η απάντηση του κράτους και της πολιτείας σε όλα αυτά; Η απόλυτη επιβολή των παραπάνω μνημονιακών όρων, καθώς και η πλήρης εφαρμογή και υιοθέτησή τους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ που τις προωθούν. Δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα για την αλλαγή των πολιτικών αυτών με την εναπόθεση ελπίδας σε κάποιο νέο διαχειριστή, όπως κι αν ανακατέψουν και πάλι το αστικό πολιτικό δυναμικό. Δεν υπάρχει ελπίδα ούτε στο νεοφασισμό και το ρατσισμό. Βάζουμε τους συλλογικούς αγώνες, ντόπιων και μεταναστών, πάνω από τους ρατσιστικούς διαχωρισμούς και τις φασιστικές λογικές.

Μήπως τώρα αισθάνεσαι ότι ανήκεις σε μια από τις δυο κατηγορίες; Μήπως βλέπεις το μέλλον σου μόνο με τη μετανάστευση στο εξωτερικό; Μήπως αναγκάζεσαι να κλείσεις το ιατρείο σου λόγω αυξημένων χρεών και υποχρεώσεων; Αναρωτιέσαι για το πόση θα είναι η σύνταξή σου κι αν θα την πάρεις τελικά; Φοβάσαι ότι δε θα ανοίξεις ποτέ το δικό σου ιατρείο κι ότι θα υποχρεωθείς να δουλεύεις σα σκλάβος για λίγα λεφτά για την υπόλοιπη ζωή;

Εάν είσαι σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να κινητοποιηθείς!

Κανένας δεν πρέπει να μείνει άπραγος και παθητικός απέναντι στο δυσοίωνο αυτό μέλλον! Ο οδοντιατρικός συνδικαλισμός των συλλόγων και της Ομοσπονδίας με τις μικροκλίκες συμφερόντων, τους κομματικούς παρατρεχάμενους και τη διαπλοκή με τις πολυκλινικές, δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά. Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε τις διεκδικήσεις μας είναι να έρθουμε σε ουσιαστική επαφή μεταξύ μας και με την κοινωνία, με τους ανθρώπους στους οποίους πραγματικά παρέχουμε τη δουλειά και την επιστημονική μας γνώση, δηλαδή στους ασθενείς μας, με τους άλλους συναδέλφους τον κλάδος υγείας. Σε αυτό το δίκαιο αγώνα, μέσα, αλλά τώρα και ανεξάρτητα από τους συλλόγους και την Ομοσπονδία, δε μπορεί να λείπει κανείς.

Μπορούμε να βρούμε νέους τρόπους να ενωθούμε, να αγωνιστούμε και να αντιδράσουμε για να έχουμε:

  • Δημόσια και δωρεάν περίθαλψη υψηλού επιπέδου για όλο το λαό
  • Επιστημονική κατάρτιση για όλους και διαχείριση της γνώσης προς πραγματικό όφελος των ασθενών μας κι όχι με γνώμονα το κέρδος
  • Αξιοπρεπή σύνταξης, ασφάλεια κι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους
  • Διαγραφή χρεών για όσους δεν μπορούν, ρύθμιση για όσους δυσκολεύονται, μείωση της φορολογίας για τους αδύναμους, αύξηση για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις
  • Ριζική μείωση του ΦΠΑ, έλεγχο των τιμών στις εταιρείες, για τα οδοντιατρικά υλικά
  • Μισθούς και ωράρια ανθρώπινης διαβίωσης για τους μισθωτούς οδοντιάτρους και βοηθούς, συμβάσεις εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Για μια αξιοπρεπή ζωή που αξίζει σε εμάς και την οικογένειά μας.

Πρώτο βήμα, η συνάντηση όσων έχουμε αυτές τις αγωνίες,

χωρίς αποκλεισμούς κι εξαιρέσεις, για να δημιουργήσουμε μια

Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Μισθωτών Οδοντιάτρων

 

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 18:00,

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα)

 

prwtagwnaodontiatrwn@gmail.com    prwtagwnaodontiatrwn.wordpress.com

unnamed-1

Leave a comment